Meer weten? Neem vrijblijvend contact met ons op! +31 (030) 820 1333

Wel of geen elektronisch patiëntendossier?

Wel of geen Elektronisch Patiëntendossier? Zes vragen.

Dan weer wel, dan weer niet. De invoering van het Elektronisch Patiëntendossier heeft een turbulente geschiedenis. Nu lijkt het systeem er toch te komen, maar zijn de twijfels over de bescherming van de privacy weggenomen? Deze en vijf andere vragen en antwoorden over het patiëntendossier.

 

1. Het Elektronisch Patiëntendossier was toch van de baan?

Klopt. In 2008 begon de planning voor een Elektronisch Patiëntendossier (EPD). Huishoudens kregen een brief en de mogelijkheid om bezwaar te maken tegen het EPD. Dat jaar bleek uit een proef dat het dossier kinderziektes had. Toch ging de Tweede Kamer akkoord met de introductie ervan.

De Eerste Kamer was minder gecharmeerd van het EPD en eiste juni 2010 dat de invoering werd gestaakt. De Senaat twijfelde aan de haalbaarheid en de betrouwbaarheid van het elektronisch dossier. In april 2011 haalde de Eerste Kamer definitief een streep door het EPD. De belangrijkste reden was dat de minister niet de privacy van de patiëntgegevens kon garanderen.

 

2. Komt er nu alsnog een Elektronisch Patiëntendossier?

Ja, alleen neemt nu niet de overheid het initiatief maar de zorgverzekeraars. Een aantal organisaties, waaronder de zorgverzekeraars, werken samen in de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ) die het EPD heeft behouden en uitgebreid. De vereniging beheert het Landelijk Schakelpunt (LSP), een belangrijk onderdeel van het EPD.

 

3. Wat is het Landelijk Schakelpunt?

Het schakelpunt moet medische gegevens van patiënten toegankelijker maken voor zorgverleners. Het schakelpunt verleent alleen toegang tot de gegevens. De medische informatie zelf blijft opgeslagen bij de huisarts of de apotheek van de patiënt. Via het LSP kan bijvoorbeeld een ziekenhuis meteen nagaan of een patiënt ergens allergisch voor is en welke medicijnen hij of zij krijgt.

 

4. Wie krijgt toegang tot mijn gegevens?

Huisartsen, apotheken en ziekenhuizen kunnen de gegevens van een patiënt inzien, maar alleen als die patiënt toestemming heeft gegeven en als dat nodig is voor de behandeling. Zorgverleners kunnen alleen gegevens opvragen als ze inloggen op het systeem met een pasje. Dan is duidelijk wie welke informatie opvraagt. Wie misbruik maakt van het schakelpunt, kan worden uitgesloten.

 

5. Zijn mijn gegevens nu veilig?

De zorgverzekeraars beloven dat de gegevens in het LSP worden versleuteld. Dat is een extra veiligheid voor het geval iemand inbreekt in het systeem; die kan dan niet meteen alle informatie inzien. Toch is dat geen garantie dat het systeem 100 procent waterdicht is. Daarnaast wil de Kamer dat medische gegevens beter beschermd moeten worden in de wet. Als dat niet gebeurt, dan staat ook het LSP op losse schroeven.

 
Bron: RTL Nieuws.nl

Dynamics Dossier

Services

Bezoekadressen

Marelaan 1 3454 GA Utrecht - De Meern

François HaverSchmidtwei 2 8914 BC Leeuwarden

Tel. +31 (0)30 820 1333

Fax. +31 (0)30 820 1334

Postadres

Postbus 1261 3430 BG Nieuwegein

KvK 58772200

BTW NL853174866B01